Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Östergötland

Efterfrågar bättre skydd för dricksvattnet

Dricksvattenhoten blir allt fler
1:12 min

För att säkra framtidens dricksvatten i Östergötland behövs fler vattenskyddsområden. Det är en av slutsatserna i en ny rapport från Länsstyrelsen. Annars riskerar allt mer farliga ämnen hamna i våra dricksvattentäkter.

Samhällets utveckling påverkar dricksvattnet. Industrier, skogsbruk och jordbruk släpper ut mycket föroreningar och därför måste våra vattentäkter skyddas. Idag har bara hälften av de platser där vi hämtar dricksvatten ett lagstadgat skydd i Östergötland, och flera av dem behöver dessutom uppdateras.

Också klimatet har en stor påverkan enligt länsstyrelsens nya rapport med namnet "Regional vattenförsörjningsplan för Östergötland".

Ökade regnmängder och högre temperaturer påverkar bland annat bakteriehalten i vattnet och ställer högre krav på rening.

– Dåligt underhållna avloppsledningar är en tredje punkt som kan leda till att smutsigt vatten läcker ut och kommer in i dricksvattensystemet, säger samordnare av klimatanpassningsfrågor på Länsstyrelsen i Östergötland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".