Kontrollen av hemtjänstpersonal skärps i Linköping

Kontrollen av hur lång tid hemtjänstens personal i Linköping tillbringar hos varje vårdtagare ska nu skärpas. Med hjälp av mobiltelefoner och internet ska det gå att se precis var vårdbiträdena har varit och när.

Det är kommunen som på försök infört en modern form av  stämpelklocka på T1-området. Syftet är att kommunen i efterhand ska kunna se att man får den verksamhet man beställt och som den enskilda hemtjänsttagaren betalar för.

Systemet innebär att vårdbiträdena med hjälp av sina mobiltelefoner och ett datachip  på vårdtagarnas dörrar registrerar när de kommer och går. Chipet registrerar vems mobil det är och vad klockan är.

Men det handlar det inte om tveksamheter om ifall vårdbiträdena i Linköping skulle fuska på något sätt. Det säger Birgitta Svensson som är verksamhetschef för privata Mösseberg kurort som har hand om hemtjänsten på T1:

- Det har ju förekommit fall där ord stått mot ord och genom det här systemet kan man i efterhand se vem som har varit hos vårdtagaren och när besöket ägde rum. Det ser jag som en trygghet för personalen. 

Än så länge har tekniken haft inkörningsproblem, men om det fungerar bättre framöver finns det i framtiden också möjlighet för anhöriga till vårdtagarna att koppla upp sig i systemet och se vem som varit hemma hos exempelvis gamla mamma, när personen varit där och vad mamma fått för hjälp.

Försöker på T1-området ska pågå till och med augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".