Norrköping

Bisfenol A i vatten inte farligt

Nu visar analyser att det inte är farligt att dricka vattnet från de kranar där den omdiskuterade kemikalien bisfenol A har hittats. Tidigare i år hittades ämnet i dricks- och varmvattnet i bland annat över 30 lägenheter i Norrköping.

Mellan 2006-2011 tätades vattenledningar i runt 3000 lägenheter i landets flerbostadshus med så kallad härdplast.

Nu efteråt har det konstaterats att plastet inte hanterades riktigt, bland annat rördes det inte om ordentligt och det här fick i sin tur följden att kemikalien bisfenol A läckte ut och den har nu alltså upptäckts i både dricks- och varmvattnet i flera lägenheter, bland annat i Norrköping.

Bisfenol A har visat sig vara hormonstörande och misstänks kunna ge skadliga effekter på foster och små barn vid en mycket låg exponering och för några år sen togs kemikalien bort i nappflaskor och i matförpackningar för att minska riskerna för barn.

Men undersökningar som Kemikalieinspektionen tillsammans med Livsmedelsverket och Boverket nu har gjort av kallvattnet från kranarna i flerbostadshusen visar att halterna av den giftiga kemikalien är så låga att det inte är farligt att dricka vattnet och att det inte finns någon risk för människors hälsa. Däremot ska man inte dricka, eller använda varmvatten i matlagningen som kommer från de här kranarna.

I Norrköping är det drygt 30 lägenheter som har tätade rör med den här härdplasten och boende som har funderingar om hur de påverkas hänvisas till kommunens miljökontor.

Sen 2011 finns det inga företag som använder sig av bisfenol A vid tätning av rör och myndigheterna vill nu att härdplasten ska förbjudas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista