Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Östergötland

Länets fartkameror registrerar 10000 fartöverträdelser

1:34 min

Omkring 10 000 fartöverträdelser registreras varje år av polisens fartkameror på vägarna i Östergötland, och det är ett detektivarbete för polisen att identifiera personerna som fastnat på bilderna.

– Den sträckan vi haft mest på är sträckan mellan Åtvidaberg och Grebo. Men tittar vi generellt på sträckorna i Östergötland är det ganska små skillnader. Det handlar om cirka 1000 fortkörningar per sträcka, säger Anders Drugge som är sektionschef på rikspolisstyrelsens avdelning där man ägnar sig åt automatisk trafiksäkerhetskontoll.

I Östergötland finns nio sträckor med fartkameror och varje år registreras mellan 8000 och 12 000 fartöverträdelser i länet. I hela landet är det omkring 230 000 fotografier som tas årligen i polisens fartkameror på folk som kör för fort. De flesta fotografier går aldrig att identifiera.

– Det är ungefär 35 procent av alla bilder vi tar som leder till böter, säger Anders Drugge.

Är det ett misslyckande?

– Nej, det är det inte. Man ska komma ihåg att målet är inte att maximera antalet böter utan målet är att få ner medelhastigheten, och det lyckas vi med.

Om kamerorna är aktiverade eller inte beror på hur stor olycksbelastningen och trafikintensiteten är på den aktuella vägsträckan. Ett 60-tal personer arbetar i Kiruna med att identifiera förare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista