Helen Johansson Kokkonen (s), ordförande i barn- och utbildningsutskottet, Valdemarsvik. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Valdemarsvik

Avtal ska garantera polisens närvaro i Valdemarsvik

1:44 min

Ett nytt samverkansavtal ska garantera polisens närvaro i Valdemarsvik på sikt. När polisen inte kunde lova fler poliser i Valdemarsviks kommun krävde kommunpolitikerna ändring i avtalet med polisen och det är nu klart.

- Resultatet blev ett mycket bättre avtal, säger socialdemokraten Helen Johansson Kokkonen, ordförande i barn- och utbildningsutskottet.

När polisstationen i Valdemarsvik stängdes lovade polisen mer närvaro och fler poliser i det nya polisområdet Näpo Kusten som omfattar Söderköping och Valdemarsvik. Men politikerna i Valdemarsvik menar att utvecklingen har gått i det motsatta riktningen och därför krävde de förra året ett möte med Länspolismästaren för å diskutera frågan.

Mötet i oktober gav inga konkreta resultat och politikerna insåg att de inte kunde påverka antalet poliser i yttretjänst i området. Istället ändrade de strategi och krävde ett konkret samverkansavtal där det ska tydligt framgå vad polisen ska göra under det kommande året i Valdemarsvik.

Enligt Helen Johansson Kokkonen finns det en oro i Valdemarsvik att polisens närvaro kommer att minska ytterligare i framtiden när landets 21 polismyndigheter ska slåss samman till en enda myndighet. Och ett detaljerat avtal är enda sättet att försäkra sin om polisens närvaro i kommunen, anser hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista