Svanar i Tåkern. Foto: Christer Elderud

Nya svanrekord i Tåkern

Ytterligare ett nytt rekord bara på de senaste månaderna noterades igår för knölsvan vid sjön Tåkern. Igår räknades svanarna precis före vinterns ankomst och resultatet blev 2 950 stycken.

Det var rekord för knölsvanarna i Tåkern även i september och december förra året. Så är ju också knölsvanen landskapsfågel för Östergötlands län.   

Tåkern har gott om mat för fåglarna och har länge varit helt isfri förklarar ornitolog Christer Elderud att så många stannat. Om sjön fryser till flyttar förmodligen svanarna mot Västkusten och danska kusten, där de brukar övervintra, enligt Elderud.

Det var också sångsvansrekord vid Tåkern igår med 330 sådana fåglar.

Knölsvan, Cygnus olor
Stolt och praktfull sätter knölsvanen sin prägel på Östergötlands grunda, näringsrika sjöar. Den har nu även spridit sig till skärgården och skogsbygdens sjöar. Som kunglig fågel har svanen tidigare fått utstå hård jakt men har idag få naturliga fiender. (Källa: Länsstyrelsen i Östergötland)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".