Östergötland

Nu tar kommunerna över hemsjukvården

1:48 min

Om en vecka tar länets kommuner över ansvaret för hemsjukvården. Då lämnar landstinget hälso- och sjukvården för de patienter som vårdas hemma i sin bostad.

Genom reformen ska berörda patienter få en mer sammanhållen vård när hemtjänsten och sjukvården kommer närmare varandra.

Det är en av de största förändringarna som har gjorts de senaste åren. Vi skapar bättre förutsättningar för helhetssyn och kontinuitet, säger Camilla Salomonsson, projektledare för hemsjukvårdsreformen på regionförbundet Östsam.

Förberedelserna för det den nya organisationen har pågått i flera månader. Största utmaningen har varit för kommunerna att skapa en hel ny organisation med personal som har rätt kompetens.

Men den nya organisationen skapar samtidigt nya komplikationer för vården.

Patienterna kommer då att ha två olika journaler både i landstinget och i kommunen.

 För att kunna erbjuda de en säker vård måste anställda som kommer i kontakt med patienten kunna gå in och läsa i båda journalerna. Och för det måste patienten ge sitt medgivande.

– Det är en väldigt viktigt fråga för oss. För att kunna ge en riktigt bra hemsjukvård så vill vi att patienten ska ge sitt medgivande till att man får ta del av varandras vårddokumentation, säger Camilla Salomonsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista