Östergötland

Norrköping har förberett övertagande av hemsjukvården i över två år

1:48 min

Nästa måndag tar de östgötska kommunerna över hemssjukvården från landstinget. I Norrköping började man bygga upp en ny organisation redan för två och ett halvt år sedan.

Anita Ottosson, projektledare för reformen i Norrköping, berättar att det kommer att finnas personal som utgår från fem platser i kommunen: centrala Norrköping, Östra Husby, Kolmården, Åby/Djursla och Skärblacka.

Enligt vårdförbundet har många kommuner haft svårt att hitta personal med rätt kompetens, framför allt har det varit svårt att rekrytera sjuksköterskor med olika specialistkompetens. Susanne Augustsson, samordnare på vårdförbundet, har en annan bild av hur det gått med rekryteringen i Norrköping.

Enligt vårdförbundet har Norrköping och andra kommuner anställt undersköterskor eftersom det inte gått att få tag på tillräckligt med sjuksköterskor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista