Östergötland

Förskolors öppettider orsakar deltidsarbete

1:33 min

Allt fler föräldrar jobbar på obekväma arbetstider, men i många kommuner har man fortfarande inte anpassat förskolornas öppettider efter det. Det visar en rapport från fackförbundet Handels.

-- Det man måste göra är att se till att det finns barnomsorg på de obekväma arbetstiderna. Man måste kunna göra ett val och den möjligheten finns inte idag säger Carina Tollman ombudsman på Handelsanställdas förbund, säger Carina Tollman som är ombudsman på fackförbundet Handels.

I många år har fackliga organisationer kämpat för rätten till heltid för sina medlemmar. Men fortfarande är det många anställda, framförallt många ensamstående mammor, som tvingas till att jobba deltid. Från början pekades arbetsgivarna ut som ansvariga för det men med tiden har fackförbunden insett att det är betydligt fler faktorer än arbetsgivarna som påverkar.

En sådan faktor är förskolornas öppettider. Trots att arbetslivet kräver att fler och fler jobbar på obekväm arbetstid har kommunernas barnomsorg inte hunnit anpassa sig till det. I Östergötland finns det drygt 200 platser för barn vars föräldrar jobbar natt och där har Norrköping har flest platser. Men behovet är mycket större säger Kenneth Holmberg sakkunnig inom förskoleverksamheten i Norrköping.

-- Vi vet att det finns ett behov och vi håller på att utreda vad som skulle kunna vara lämpligt. Skulle man klara ganska mycket av den kön vi har idag med ett generösare öppethållande på vissa förskolor så kanske det skulle kunna vara en lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista