Arbetslösheten har minskat i Östergötland, men samtidigt ökat i bland annat Finspång och Norrköping. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Östergötland

Liten minskning av antalet arbetslösa i länet

Niklas Sjösten, Arbetsförmedlingen: ”Vi har en tuff arbetsmarknad här i Norrköping”
1:37 min

Arbetslösheten i Östergötland sjönk något i slutet av förra året, men är fortfarande betydligt högre än i landet som helhet. Det visar den senaste rapporten från Arbetsförmedlingen.

Högst andel arbetslösa finns i Norrköping kommun. Där saknar 13,3 procent av invånarna arbete.

Vi har haft ett par stora varsel under 2013, Holmen och Transcom, säger Niklas Sjösten, chef på arbetsförmedlingen i Norrköping.

– Det är en låg efterfrågan inom industrin. De som varslas sugs inte upp lika snabbt av kringliggande industri, säger Niklas Sjösten.

I slutet av december 2013 var omkring 21 500 personer inskrivna på arbetsförmedlingen i Östergötland. Det är cirka 570 personer färre jämfört med året innan.

Även om arbetslösheten har minskat något i Östergötland är arbetslösheten högre här jämfört med hela riket. Den har heller inte minskat i hela länet, i Finspång och i Norrköping har antalet personer utan sysselsättning i stället gått upp.

– Norrköping har inte haft samma positiva utveckling som Östergötland och övriga riket och så har det varit under flera år, säger Niklas Sjösten som är chef på Arbetsförmedlingen i Norrköping.

I landet som helhet ligger arbetslösheten just nu på 8, 7 procent.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".