Stångån där Ostlänken kommer att dras foto:Maria Turdén/Sveriges Radio
Linköping

Utgrävningar för Ostlänken går på djupet

Antikvarie Magnus Djerfsten: "Vi ska se om det finns fornlämningar som vi inte vet om"
1:23 min

Det krävs en marinarkeologisk undersökning av Stångån i Linköping innan Ostlänken kan byggas. Dykningar kommer att genomföras under april-maj för att ta reda på mer om Linköpings historia.

I vår kommer det att dykas i Stångån i Linköping för att undersöka vad det finns för fornlämningar under ytan. Anledningen till den marinarkeologiska utredningen är att området kommer att påverkas av järnvägsbygget Ostlänken.

Invid Stångån kommer det nya resecentrat för Ostlänken att byggas, över eller under mark och då krävs det en utredning säger antikvarie Magnus Djerfsten på länsstyrelsen.

– Det kommer att dras spår över eller under Stångån och därför ska vi se om det finns exempelvis fartygslämningar eller andra typer av hamnlämningar som vi inte vet om, säger han.

Vid Stångån utkämpades bland annat slaget om Stångebro 1598 och i slutet av 1800-talet var Linköping en betydande hamnstad med trafik på Stångån.

Det är fortfarande oklart om de nya spåren i Linköping kommer att gå via en tunnel eller om det ska byggas en bro över Stångån. Det är en fråga som Trafikverket håller på att utreda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".