Motala

Politikers besked till socialkontoret i Motala får kritik från facket

Tiina Huhtala Fransson, Akademikerförbundet: Jag tror inte på omfördelning
1:15 min

Igår krävde cheferna för socialkontoret i Motala mer resurser, men beskedet från politikerhåll var att det inte blir mer pengar. Istället ska socialförvaltningens resurser omfördelas. Fel väg att gå, hävdar Akademikerförbundet i Motala idag.

– Jag tycker inte att det är en lösning på problemet att omfördela, säger Tiina Huhtala Fransson, ledamot i Akademikerförbundets styrelse i Motala.

Cheferna på socialkontoret i Motala beskriver problemen med arbetsbördan på flera enheter som akuta. Enligt dem behövs det en utökning av personalstyrkan med totalt nio tjänster om alla de ärenden som kommer in ska kunna hanteras på ett vettigt sätt. 

Samtidigt kom det igår kritik mot socialtjänsten i Motala från Inspektionen för vård och omsorg (IVO). 

IVO har granskat kommunens verksamhet kring barn och unga, som misstänks fara illa och är bland annat kritiska mot att barnen själva inte fått säga sitt i många av utredningarna.

De krav som IVO nu ställer kommer att öka arbetsbördan ytterligare och i det läget kan man inte lösa personalsituationen enbart genom att omfördela resurserna inom förvaltningen, säger Tiina Huhtala Fransson.

– Om vi ska göra ett ännu bättre arbete krävs det mer resurser. Om man tänker att förhandsbedömningarna ska bli ännu bättre, att vi hinner prata med fler barn, då kommer det sannolikt också att generera fler utredningar, så jag tror inte på en omfördelning.

Tahir Yousef
011- 495 42 16
tahir.yousef@sverigesradio.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".