1 av 2
Järnvägsbron över Stångån. Foto:Maria Turdén/Sveriges Radio.
2 av 2
Rita Ekgren vid Trafikverket region öst. Foto:Maria Turdén/Sveriges Radio.
Linköping

Fyra förslag för dragning av nytt järnvägsspår

1:22 min

Trafikverket arbetar med fyra olika alternativ kring hur det nya järnvägsspåret Ostlänken ska dras genom Linköping. I februari kommer förslaget att ställas ut för att man ska kunna lämna synpunkter.

Den 7 februari ska Trafikverket vara klar med sin utredning. Ett alternativ är att de nya järnvägsspåren dras fram till Steningeviadukten, ett annat är att järnvägen förlängs genom Linköpings tätort och kommer fram vid Glyttinge. En tredje variant är att både Södra stambanan och Ostlänken går genom en tunnel under staden. Det sista alternativet är att Södra stambanan är kvar på en bro och Ostlänken går i en tunnel.

Vet ni om det går att bygga en tunnel under Stångån?

– Inte i nuläget, utan det är det vi håller på och tittar på och vi har gjort ganska omfattande borrningar för att få ett bättre resultat för att kunna bedöma bergmodeller och förekomst av lera och sprickor och grundvatten, säger Rita Ekgren.

Efter att Trafikverket fått in sypunkter görs det en rangordning av alternativen. Det ska vara klart till sommaren för att regeringen sedan ska kunna fatta ett beslut om den nya järnvägen ska dras under eller över mark vid Stångån i Linköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista