1 av 3
Januz Ramadani med dottern Nakshije. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 3
Gunilla Kron-Andersson, Hans Stockman och Nina Helmersson på Nygårdsskolan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
3 av 3
Rektor Anna-Lena Lindgren på Nygårdsskolan. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
#skolkoll

Barn från hela världen i Nygårdsskolan

9:02 min

Det kommer många barn från andra länder till Sverige och just nu har 95 procent av barnen på Nygårdsskolan i Linköping ett annat modersmål än svenska. På skolan finns knappt 300 barn i vanliga klasser och drygt 30 nyanlända elever i så kallade internationella klasser.

Eleven Nakshije Ramadani går i årskurs fyra i en vanlig klass på Nygårdsskolan och hon trivs bra och roligaste ämnet är matematik, säger hon.

Januz Ramadani som är pappa till Nakshije anser att undervisningen på Nygårdsskolan fungerar bra. Och han är glad över att skolan satsar extra på svenska språket för barnen.

– Jag blev glad när jag hörde att Nygårdsskolan ska anställa en speciell person för ljud och uttal för det svenska språket. Eleverna kommer få möjlighet att lära sig riktigt bra svenska, det är viktigt, säger han.  

Nygårdsskolan är en av sju skolor i Linköping som har internationella klasser för nyanlända barn. Nygårdsskolan har även många barn från andra länder i de vanliga klasserna och de största språken på skolan är somaliska, arabiska och romani.

– Eleverna kommer ju från många olika håll och det är många religioner som möts. Det är som ett litet FN kan man säga, säger Gunilla Kron-Andersson är lärare på skolan.

I de internationella klasserna får nyanlända barn extra stöd för att så småningom kunna flytta ut till en vanliga klass i sin hemskola i Linköping. 

Så många barn med olika språk och kulturer och ibland även minnen från svåra upplevelser i hemlandet skapar utmaningar, det konstaterar rektor Anna-Lena Lindgren på Nygårdsskolan. Och för skolan har barnens föräldrar en viktig roll från dag ett, säger hon.

– Vi har alltid föräldrarna med i vårt arbete. Det händer ganska mycket på vår skola, det är många konflikter som ska redas ut och där är föräldrarna jätteviktiga, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista