Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio
Norrköping

Lars Stjernkvist samordnare för flyktingbostäder

1:51 min

Regeringen har utsett Lars Stjernkvist (S), kommunalråd i Norrköping, och Gunnar Hedberg (M), tidigare kommunalråd i Uppsala, till flyktingsamordnare. De ska under våren resa runt i landet och försöka prata med de kommuner som har ett lågt flyktingmottagande.

Lars Stjernkvist säger att det är viktigt att de som samordnare har en förankring i kommunpolitiken.

– Nu ska vi underlätta samtalet mellan kommuner och staten. Vi företräder staten, men vi är samtidigt kollegor med dem vi pratar med.

Det kommer allt fler asylsökande till Sverige och samtidigt har andelen asylsökande som beviljats uppehållstillstånd ökat, antalet bostäder till asylsökande har inte ökat i samma takt.

Just nu väntar över 10 000 personer med uppehållstillstånd på att få ett permanent boende, enligt Kerim Metahni, tillförordnad chef för Arbetsförmedlingens bosättningssektion.

 - Antalet personer som har ett behov av bosättning har hela tiden ökat och det senaste året har vi sett en ganska kraftig uppgång.    

Kommunerna bestämmer själva om de vill ta emot asylsökande och i så fall hur många. Men nu har det visat sig att flera kommuner med bra ekonomi och god arbetsmarknad tar emot väldigt få asylsökande. I en intervju med Svenska Dagbladet beskriver integrationsminister Erik Ullenhag situationen som  provocerande.

I stället för att tvångmedel hoppas nu regeringen att genom dialog kunna förmå kommunerna att ta emot fler asylsökande.

- Det är viktigt att vi lyckas med det här uppdraget därför att i förlängningen blir det svårt att argumentera för en modell med frivillighet om inte kommunerna känner ansvaret att ta emot asylsökande, säger Lars Stjernkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista