Foto: Fredrik Sandberg/TT
#skolkoll

Linköping måste locka 600 lärare

1:44 min

Antalet elever i grundskolan kommer att öka kraftigt i Linköping de kommande åren. Nu står kommunen inför utmaningen att rekrytera hundratals nya lärare.

Birgit Lundgren, vice ordförande för lärarförbundet i Linköping, tror inte att det blir så enkelt.

– Man har hittills klarat sig relativt bra och fått tag i lärare, men nu måste man sätta in alla åtgärder och då måste man höja ingångslönerna betydligt. Vi måste vara mest attraktiva här i regionen och idag ligger vi i botten. Det har inte arbetsgivaren velat ta till sig, säger Birgit Lundgren.

Fram till 2022 kommer det bli ungefär 4000 fler elever i grundskolan i Linköping jämfört med i dag. Därför behöver kommunen rekrytera ett stort antal lärare. Till 2022 behövs 600 nya lärare i grundskolan och då är inte pensionsavgångarna medräknade. Från kommunens sida är man övertygade om att man kommer att klara det.

– Det flyttar in folk till Linköping,  är en attraktiv kommun, vi har en god ekonomi och vi har goda förutsättningar för att kunna rekrytera de här lärarna, säger Lars Rejdnell, barn och ungdomschef i Linköpings kommun.

Men han tillägger att det kommer att bli en stor utmaning att rekrytera lärare i naturvetenskap, eftersom det är brist på sådana lärare.

Det tror också lärarstudenten Emely Levin, som läser till just grundskollärare i matte och NO på Linköpings universitet. Hon tror att kommunen kan få ett tufft jobb att få tag i de lärare man behöver, oavsett ämne. Ska man locka lärare måste arbetsvillkoren vara bra.

– För mig är inte pengar det viktigaste. Jag vill komma till en skola där det är ett gott klimat, en positiv stämning och där man samarbetar. Det är viktigt för mig, säger Emely Levin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista