1 av 2
Whirlpools fabrik i Norrköping. Foto: Jimmy Calmerberg/Sveriges Radio
2 av 2
Foto: Jimmy Calmerberg/Sveriges Radio
Norrköping

Whirlpool lägger ned fabriken i Norrköping

4:34 min

Amerikanska vitvarujätten Whirlpool tänker stänga sin fabrik i Norrköping med 323 anställda. Planerna presenterades för personalen i dag. Enligt företagsledningen är fabriken inte konkurrenskraftig.

Produktionen av mikrovågsugnar flyttas till norra Italien samt till i Nordamerika
för några utvalda produkter.

Enligt Whirpool Sveriges vd, Raphael Delrue, är planen att verksamheten i Norrköping ska vara helt avvecklad i slutet av detta år. De kommande sex månaderna kommer samtliga 323 anställda att jobba kvar.

-Vi inleder förhandlingar med de fackliga organisationerna på måndag. Ännu finns inga erbjudanden eller förslag om avgångsvillkor på bordet, säger Raphael Delrue till TT.

Fabriken i Norrköping har tillverkat mikrovågsugnar med en årstakt på omkring 500 000 enheter. Det har enligt Raphael Delrue inte varit tillräckligt för att ge de skalfördelar som Whirlpool vill ha.

-Det senaste året har vi även tyngts av valutaeffekter på grund av den svaga euron. Vi skickar det mesta av produktionen till Europa, där vi även har sett en kraftig priserosion. Många nya konkurrenter från låglöneländer som Turkiet, Kina och Korea har kommit in på marknaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista