Rektor Anders Ekelund på Nya Rydsskolan och eleven Salih Al-Sabbagh som själv fått godkänt på nationella prov. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio.
#skolkoll

Efterlyser alternativ till de nationella proven

1:44 min

Nyanlända skolelever från andra länder borde inte behöva göra de nationella proven som de ser ut idag. Det anser rektorer och elever i länet. Ett förslag är att ha proven på olika språk.

-- Jag tycker det är jättebra att ha nationella prov och jag tycker det är extra viktigt när vi har ett nytt betygssystem. Men våra elever som inte varit så länge i Sverige eller som har bekymmer med att läsa måste få schyssta förutsättningar för att kunna lyckas.

– Vi tycker vi ser att elever som har varit relativt kort tid i Sverige lyckas sämre än vad de borde göra, säger rektor Anders Ekelund på Nya Rydsskolan i Linköping.  

Och Salih Al-Sabbagh som bott drygt fem år i Sverige och går i sjuan i Nya Rydsskolan är inne på samma linje. Han tycker att det vore mer rättvist med andra prov för dem som är nya i Sverige och kanske bara kan några hundra ord på svenska.

– Jag tror att de som kommit för typ mindre än tre år sedan ska ha egna nationella prov som är på deras nivå, säger han.

Det blir allt fler nationella prov i den svenska skolan. Proverna ska vara ett stöd för lärarna och bidra till en likvärdig bedömning och betygssättning. Nationella prov görs idag i år tre, sex och nio i grundskolan och även i gymnasiet i flera ämnen.

Rektor har rätt att besluta om enskilda elever ska befrias från ett nationellt prov. Men bland rektorer vi talat med finns uppfattningen att det även behövs en annan modell eller variant av proven för att bedöma nyanlända elever.

Rektor Anders Ekelund på Nya Rydsskolan har ett förslag.

– Proven kunde finnas på flera språk och att man med hjälp av studiehandledare på skolor som har många nyanlända kunde få både rätt språk och mer tid för att genomföra det här - om det är ämneskunskaperna som vi vill utvärdera. Och det är det ju, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista