Många nöjer sig med att fönstershoppa i januari. Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio
Norrköping

Tomt i butikerna under årets fattigaste vecka

1:42 min

Har du ont om pengar just nu? I så fall är du långt ifrån ensam. Dagarna före januarilönen kallas av handeln för årets fattigaste vecka och i butiker och på restauranger märks det tydligt att de flesta håller hårt i plånboken så här i slutet av januari.

– Det är ju något som återkommer varje år. Men det är ju roligare om det kommer mycket kunder, säger Jenny Törnvall, som driver en klädbutik i Norrköping.

Just nu är det inte många kunder i Jennys butik. Efter jul och nyår håller svenskarna i plånboken och detaljhandeln har de senaste två åren sålt 27 procent mindre i januari jämfört med december, visar siffror från SCB.

Dagarna före januarilönen kallar handlarna för årets fattigaste vecka.  

– December är den månad då man handlar mest och då kommer det ett litet bakslag i januari och februari, som är de svagaste månaderna på året, säger Erik Boman på branchorganisationen Svensk Handel.

Och det är inte bara detaljhandeln som drabbas. Hotell- och restaurangbranschen tappade 2012 och 2013 nästan en femtedel av sin omsättning i januari jämfört med månaden innan.

– Man ser ju att folk går någon annanstans och köper något i mataffärerna i stället. Det är ju billigare, säger Malak Messo, som äger en restaurang i centrala Norrköping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista