Foto: Jimmy Calmerberg/Sveriges Radio
Norrköping

Varslade på Whirlpool kan behöva flytta eller utbilda sig

3:07 min

Beskedet om att 323 personer varslas om uppsägning från vitvarutillverkaren Whirlpool i Norrköping är ett hårt slag för kommunen som redan har en hög arbetslöshet. Enklare monteringsjobb inom industrin blir allt mer sällsynta.

Flera av de anställda har redan börjat fundera på hur de ska göra för att hitta nya jobb.

– Det är väl att flytta från Norrköping.

– Det blir lite som en spark i arslet att börja utbilda sig till nåt bättre. Man har väl inte tänkt att jobba här hela livet, men det är ändå tråkigt att bli varslad.

Igår eftermiddag kom varslet om uppsägning som en överraskning för de anställda på Whirlpool i Norrköping. Över trehundra personer kommer förlora sina jobb och det är ingen ljus arbetsmarknad de ska ut på. I Norrköping är över 13 procent av befolkningen arbetslösa enligt arbetsförmedlingens senaste statistik och det är den högsta siffran i länet.

Under förra året varslades många anställda på Holmen paper och på Arbetsförmedlingen i Norrköping är det inte direkt något nytt att hantera industrianställda som måste hitta nytt arbete.

– Norrköping har tyvärr en erfarenhet av att hantera den här typen av situationer. Det brukar vara ganska bra om man kommer ut på plats på företaget och möter personerna i deras oro och funderingar runt nya arbeten, säger Niklas Sjösten, tillförordnad chef på Arbetsförmedlingen i Norrköping.

Kan man jobba inom industri i Norrköping idag?

– Det kan man. Industrin har ett behov men inte av de allra enklaste monteringsjobben. Det handlar mer om kvalificerade industrijobb såsom licenssvetsare, maskinoperatörer och upp till tekniker och ingenjörer.

Att flytta ifrån Norrköping – är det lösningen?

– För vissa kan det vara ett bra alternativ. Jag tror inte man ska tänka att man ska ha ett likadant jobb här lokalt, då kommer det bli tufft. Det är bra att tänka brett geografiskt, tänka på andra yrken och utbildningar och börja tidigt med processen att söka nytt arbete.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista