Linköping

Planerna för nytt stall klara

I Linköping är nu detaljerna klara för en ny ridanläggning i Smedstad med ett större ridhus för tävlingar och ett stall med plats för 70 hästar i ett första skede. Den nya ridanläggningen kommer ska ersätta stallet i Ånestad och kommer att kosta mellan 120 till 140 miljoner kronor att bygga.

10 hektar mark kommer tas i anspråk på det före detta militära övningsområdet söder om Linköping. Marken ligger i naturreservatet Tinneröd eklandskap men särskild hänsyn har tagits så att miljön inte ska påverkas negativt av anläggningen.

Förslaget till den första byggdelen är nu klar och innehåller ett stall med plats för 60 ridskolehästar och ett gäststall för 10 hästar. Innan det är dags för den andra etappen i projektet, där ridanläggingen kan utökas med ytterligare ett privatstall med 30 hästar, så ska en utvärdering göras för att titta på vilka konsekvenser verksamheten haft på området.

Det ska också byggas två ridhus där det större ska användas för tävlingar och ha en läktare för åskådare. Hagar, ridbanor, parkering, nya gång- och cykelbanor samt vägar behövs också så det går att komma fram till ridhusen.

Satsningen på den nya anläggningen i Smedstad är en följd av att stallet i Stora Ånestad måste lägga ner. Det har funnits sedan 60-talet, men varit utdömt i flera år på grund av att djurskyddslagstiftningen inte uppfyllts. Men verksamheten har fått dispens av länsstyrelsen i väntan på den nya ridanläggningen som planeras stå klar till 2016.

Kultur- och fritidsnämnden kommer att hyra anläggningen av det kommunala bolaget Lejonfastigheter för 10 miljoner kronor per år. Kommunfullmäktige väntas ta beslut om detaljplanen på tisdag nästa vecka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista