Linköping

Linköpings kommun bröt mot skollagen

1:41 min

Linköpings kommun bröt mot skollagen när flera elever i årkurs nio från Kungsbergsskolan inte fick följa med på en skolresa till Stockholm förra våren eftersom de hade ogiltig frånvaro. Skolinspektionen anser att skolan gjorde fel för de får inte straffa elever som haft ogiltig frånvaro. Istället ska skolan utreda varför eleven är borta och om eleven behöver stöd vid ogiltigt frånvaro.

Det var i juni förra året som Kungsbergsskolan i Linköping hade planerat in en skolresa till Stockholm för elever i nionde klass. Under terminen meddelade skolan flera elever med hög ogiltig frånvaro att de inte skulle få följa med på resan om de inte gick på alla lektioner. När det var dags för skolresan fick flera elever med ogiltig frånvaro inte följa med.

En förälder, vars barn fick stanna hemma, anmälde händelsen till Skolinspektionen. Dessutom fick myndigheten ta emot två anonyma anmälningar.

Skolinspektionen anser nu alltså att Kungsbergsskolan gjort fel. Man får inte straffa elever som haft ogiltig frånvaro. Istället ska skolan utreda varför eleven är borta och om eleven behöver stöd.

Lars Rejdnell, barn och ungdomschef i Linköpings kommun, säger att man ska gå igenom händelsen. Senast 23 april ska kommunen ha vidtagit de åtgärder som Skolinspektionen nu kräver.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista