Linköping

Linköpingsbo misstänkts ha lurat Försäkringskassan på nästan sex miljoner

1:22 min

Genom hemlig kameraövervakning ska polisen i Linköping ha avslöjat en 49-årig man som misstänks ha överdrivit sitt handikapp och kunnat lura Försäkringskassan på nästan sex miljoner kronor i assistansersättning.

Ytterligare sju personer, varav en är mannens hustru, som ska ha arbetat som personliga assistenter åt 49-åringen, är också åtalade.

Ända sedan 2005 och till förra sommaren har 49-åringen beviljats personlig assistans då han uppgett att han har behövt hjälp med allt från påklädning, gå på toaletten, sköta sin hygien, och att över huvudtaget kunna förflytta sig utan hjälp. Men i själva verket ska mannens handikapp främst bara bestå i en sjukdom som gör att han haltar när han går.

Försäkringskassan har betalat ut pengar till ett assistansbolag som sedan i sin tur har betalat ersättning till både manen och hans hustru. Flera av de assistenter som också är åtalade har inte över huvud taget arbetat åt mannen och i några fall har deras löner eller delar av den gått direkt till 49-åringen.

Bakgrunden till det här avslöjandet är en satsning från polisen i samarbete med Försäkringskassan och genom några anonyma tips. Polisen har bland annat i hemlighet kameraövervakat och filmat ingången till mannens hem, under en månads tid. Och att han inte behöver all den hjälp som han uppgett framgår även av hur han har klarat sig i häktet där han har suttit sedan i september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista