Anna Nyman. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Skolinspektionens beslut gläder förälder

Föräldern Anna Nyman: "Beslutet är en liten upprättelse"
4:40 min

Skolan i Linköping gick för långt. Det var inte OK att låta några elever stanna hemma från skolresan till Stockholm i våras på grund av för hög olovlig frånvaro. Skolinspektionen har kommit med sitt beslut och det gläder mamman till en av de elever som fick stanna hemma från skolresan.

Beslutet som gäller Kungsbergsskolan innebär också att kommunen nu tittar närmare på möjligheten att begära vitesföreläggande, alltså ett slags böter, gentemot vårdnadshavare som inte medverkar "på ett positivt sätt" till att deras barn kommer till skolan, det säger barn- och ungdomschef Lars Rejdnell på Linköpings kommun.

– Vi har haft ett antal sådana fall tidigare. Vi har enligt den nya skollagstiftningen inte använt den möjligheten ifrån Linköpings kommun de sista två åren. Men vi får väl titta på om vi ska skärpa de rutinerna något nu så att vi tidigare får igång diskussionen gentemot vårdnadshavare, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".