Grinden till Whirlpools fabrik i Norrköping. Foto: Jimmy Calmerberg/Sveriges Radio
Norrköping

Kommunen satsar tio miljoner efter Whirlpoolvarsel

1:58 min

Norrköpings kommun satsar tio miljoner kronor extra för hjälp till de som riskerar att förlora jobbet efter företagets Whirlpools varsel. Samtidigt vill kommunen samarbeta med näringslivet för att få ner den höga arbetslösheten i Norrköping.

Genom att inrätta ett näringslivsråd vill de styrande politikerna i Norrköping se ett tätare samarbete mellan politiker, tjänstemän och näringsliv för att komma till bukt med den höga arbetslösheten.

Insatserna presenterades på kommunfullmäktiges möte i går.

– Vi kommer att bilda ett näringslivsråd tillsammans med lokala aktörer inom näringslivet för att på så sätt kunna ha en kontinuerlig dialog, säger kommunalrådet Eva Andersson (S).

Arbetslösheten är hög i Norrköping och varslen har avlöst varandra. Nu senast varslades drygt 320 personer om uppsägning på företaget Whirlpool, vilket även berör ett flertal anställda vid bemanningsföretag.

Varslet på Whirlpool gör att Norrköpings kommun väljer att presentera sin idé om ett näringslivsråd tidigare än man planerat. Eva Andersson berättar om fler åtgärder. 

– Framför allt ska vi om Whirlpool sätter sina planer i verket, titta på vilken kompetens finns det bland de anställda, och försöka matcha det till företag som har behov av arbetskraft, vi vet att vi har företag med positiv utveckling och som har ett kompetenbehov, säger Eva Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista