Foto: Jessica Gow/Scanpix
Linköping

Linköpingsföretag skyddar mobilen från avlyssning

1:37 min

Linköpingsföretaget Sectra har utvecklat en mobilapplikation, en så kallad app, som ska skydda mot avlyssning av mobiltelefoner. Appen är nu godkänd av EU som säker och kommer att säljas till myndigheter och företag för att skydda information.

– Den funkar som din vanliga mobiltelefon när du använder den, men skillnaden är att det går inte att avlyssna den trafik som går över nätet, säger Michael Bertilsson, VD på Sectra.

De senaste åren har flera avslöjanden om avlyssning skakat världen. Visselblåsaren Edward Snowden har vittnat om omfattande övervakning från den amerikanska säkerhetsmyndigheten NSA, via bland annat internet och mobiltelefoner. Bland annat ska den tyska förbundskanslern Angela Merkels mobiltelefon ha avlyssnats.

Men sådan avlyssning kan nu vara ett minne blott, tack var Linköpingsföretaget Sectra, som nu fått en mobilapplikation säkerhetsklassad av EU. Appen är granskad av den holländska och franska säkersmyndigheten och är den första som får EU:s säkerhetsstämpel.

Privatpersoner kommer inte att kunna köpa appen, men inom EU har den redan börjat att användas och företagets förhoppning är att fler företag och myndigheter ska skaffa tjänsten.

– Det är bara att titta på alla avslöjanden som Edward Snowden har gjort. Som myndighetsperson behöver man skydda sig mot avlyssning för att försäkra sig om att man bara pratar med den man vill prata med, säger Michael Bertilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista