Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Östergötland

Nu kan du välja vårdcentral utanför länet

1:42 min

Nu blir det möjligt för invånarna i Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län att fritt välja vårdcentral inom den sydöstra sjukvårdsregionen. Beslutet innebär att den som bor i Östergötland kan lista sig på en vårdcentral i Jönköpings eller Kalmar län och vice versa.

 – Det är många som bor geografiskt närmare en enhet som ligger i ett annat län och då ska inte våra gränser vara ett hinder, säger Sofia Barakat, chef för enheten för folkhälsa och hälsoval vid Kalmar läns landsting.

Reformen träder i kraft successivt från den 1 februari. Den som vill välja vårdcentral över länsgränsen fyller i en vårdvalsblankett och lämnar in den till endera landstinget, via vårdcentral eller vårdvalskontor. Undantaget är de patienter som har hemsjukvård, de kommer inte kunna välja över gränser eftersom landstingens regler skiljer sig åt. Detsamma gäller personer i så kallade särskilda boenden.

Den nya överenskommelsen landstingen emellan är en av de första i landet, enligt Sofia Barakat i Kalmar.

– Vi är bland de första i landet på att införa den här överenskommelsen, framför allt när det är tre landsting som tecknar avtal.

Orsaken till att det just är Östergötland, Kalmar och Jönköping som gjort det här avtalet är att man bildat en sjukvårdsregion med samarbete inom specialistsjukvård och mycket annat och det har underlättat.

Men på sikt kommer patienter även att kunna välja vårdcentraler i andra grannlän, det skulle till exempel vara intressant för boende i sydvästra delen av länet att välja en vårdcentral i Kronoberg eller Halland, och det finns en strävan att att man ska kunna välja vårdcentral i vilket län som helst i framtiden.

– Det finns planer att införa det här på nationell nivå. I framtiden kommer man kanske kunna välja vårdcentral över alla gränser, säger Sofia Barakat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista