Många Norrköpingsbor är oroliga för framtiden efter den senaste veckans nedläggningsbesked. Foto: Pelle Zettersten/Sveriges Radio
Norrköping

Kommunalrådet: Ett problem för hela Sverige

5:45 min

Norrköpings kommun höll ikväll ett krismöte med anledning av veckans varselvåg. Varsel- och nedläggningsbeskeden har avlöst varandra och sammanlagt riskerar över 500 personer nu att förlora sina jobb.

– Det var ett jättebra möte. Även om många underströk att det i grunden är så att vi i Norrköping har en positiv situation, så kändes det bra att man i det här akuta läget ställer upp, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Stjernkvist (S).

På kvällens möte har förutom kommunen bland annat Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen varit representerade. Enligt Lars Stjernkvist behövs det mer stöd för omställningen för de som riskerar att förlora jobbet, än vad en kommun kan ge:

– Det som händer just nu illustrerar det som är ett problem för hela Sverige. Den strukturomvandling som sker slår hårt mot enskilda människor, därför att vi inte ger rätt stöd för att rusta personer för de nya jobb som växer fram. Kanske kan det vara en väckarklocka som får regering och riksdag att förstå att vi måste ha bättre stöd att ge dem som behöver omskolning och vidareutbildning, säger Lars Stjernkvist.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, (M), säger att hon förstår att det är en orolig tid för de drabbade, men att alla varsel inte automatiskt leder till arbetslöshet.

– Min bild är att Arbetsförmedlingen och kommunen i Norrköping har ett gott samarbete och att Arbetsförmedlingen har resurser att hjälpa de som berörs.

Så i nuläget finns ingen anledning för regeringen att agera med ett särskilt stödpaket?

– Arbetsförmedlingen och Länsstyrelsen har ju regeringens uppdrag att verka i de här situationerna. Sedan handlar det också om att lokala aktörer, både kommunen och näringslivet, också tillsammans måste agera för att skapa ett attraktivt lokalt näringsliv framöver så att jobben kan växa till i Norrköping, säger Elisabeth Svantesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista