Näringslivschef Anne Revland, kommunalrådet Lars Stjernkvist (S), landshövding Elisabeth Nilsson, Niclas Sjösten från arbetsförmedlingen och Östsams ordförande Jan Owe-Larsson (M). Foto: Annika Selin/Sveriges Radio.
Norrköping

Krismöte i Norrköping efter varslen

1:16 min

I går kväll hölls ett krismöte i rådhuset i Norrköping med anledning av den senaste veckans alla varsel. Resultatet blev bildandet av en särskild arbetsgrupp.

Det var landshövdingen, kommunalrådet Lars Stjernkvist (S), kommunens näringslivsdirektör, chefen för arbetsförmedlingen i Norrköping och ordföranden i Östsam som träffades för att tillsammans diskutera och hitta lösningar på hur man ska möta varslen och förhindra att personer som eventuellt sägs upp, ska hamna i arbetslöshet.

– Vi har ett mål att dessa varsel inte ska leda till ökad arbetslöshet, säger landshövding Elisabeth Nilsson.

På en presskonferens meddelades att kommun, näringsliv och arbetsförmedlingen ska samarbeta för att förhindra att arbetslösheten ökar i Norrköping. Det har utsetts en beredskapsgrupp som ska leda arbetet med att hjälpa de som eventuellt blir utan arbete.

Arbetsgruppen består av landshövding Elisabeth Nilsson, Inger Schröder från AF, Carina Malmgren från Östsam och Åsa Byman Falck, kommundirektör i Norrköping. Med gemensamma insatser ska man försöka underlätta så att eventuellt uppsagda ska kunna gå vidare till utbildning och andra jobb.  Det handlar bland annat om möjligheten att få ekonomisk hjälp för att studera utan att behöva ta studiemedel. Gruppen ska även undersöka ifall det finns möjlighet att få EU-medel till olika insatser.

– Det är inte säkert att varslen verkställs.  Just nu pågår förhandlingar på samtliga företag och det kan hända saker. Det vi berättat om ikväll är en beredskap, säger Lars Stjernkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista