Arkivbild på Heda kyrka i Ödeshögs församling
Östergötland

Energiprojekt ska ge miljövänligare uppvärmning

1:18 min

Energislukande kyrkobyggnader kostar Linköpingsstift flera miljoner varje år. Nu vill stiftet engagera samhällen runt kyrkorna på landsbygden för att tillsammans hitta mer miljövänliga uppvärmningsalternativ.

Annika Deltan på Linköpings stift ansvarar för projektet energisamverkans.

– Det är viktigt att vi inom Svenska Kyrkan jobbar och visar vikten av att värna om vår miljö säger Annika Deltan.

Linköpings stift har över 700 byggnader i Östergötland, Jönköping och Kalmar. Stiftet betalar varje år närmare 40 miljoner i uppvärmningskostnader för sina byggnader.

I flera år har man försökt att göra kyrkor och församlingshemmen mer energieffektiva genom exempelvis bättre isolering och ventilation. Men nu anser stiftet att tiden är kommen för att ta nästa steg och det är att hitta andra uppvärmningsalternativ än direktverkande el eller olja.

Tillsammans med organsationen ”Hela Sverige ska leva” har stiftet startat ett energisamverkans projekt. Tanken är att hjälpa företagare på orten att starta små värmeverk som kan försörja både kyrkan och privatbostäder på orten med lokalproducerad fjärrvärme.

– Man kommer bort från oljeberoende och direktverkande el och man skapar arbetstillfällen på landsbyggden säger Håkan Jutterdal på Hela Sverige ska leva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista