Förkyld kvinna Foto:Jessica Gow/ TT
Östergötland

Tre olika typer av influensan den här säsongen

1:23 min

Nu börjar säsongsinfluensan att dyka upp och som förra året ser februari ut att bli den stora influensamånaden. Landstinget har fått in rapporter om att influensan är på gång och kommer att nå sin kulmen den närmsta tiden.

Det är tre olika typer av influensa som cirkulerar och i det vaccin som ges skyddas man mot alla typer. Det enda som skyddar mot influensan är vaccin, som ger ett bra om än inte hundraprocentigt skydd. Sjukvården tycker att dom som är över 65 år och kroniskt sjuka personer ska vaccinera sig.

Nytt för i år är att gravida efter den 16 graviditetsveckan rekommenderas att bli vaccinerade.

Eftersom det handlar om ett virus finns inga huskurer som hjälper mot säsongsinfluensan, säger biträdande smittskyddsläkaren Helena Hedbäck.

– Att man tvättar händerna är att rekommendera och för att förhindra smitta ska man nysa i armvecket men det viktigaste är att man stannar hemma tills man mår bra igen säger Helena Hedbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista