Östgötateatern i Norrköping. Arkivfoto: Maria Turdén/Sveriges Radio.
Östergötland

Bolagsplanerna för scenkonst fortskrider

1:08 min

Planeringen för att bilda ett gemensamt scenkonstbolag för Östgötamusiken, Östgötateatern och Norrköpings symfoniorkester går vidare.

Ett förslag på vad det skulle kunna medföra har tagits fram av tjänstemän på uppdrag av huvudägarna Norrköpings och Linköpings kommuner och landstinget och kommer att presenteras inom de närmsta dagarna.

En tidigare utredning har konstaterat att ett scenkonstbolag inte skulle ge några samordningsvinster. Men det finns andra fördelar, enligt Joakim Kärnborg, kommundirektör i Linköping.

– Det kan finnas kvalitativa samordningsvinster, det kan finnas andra fördelar, andra potentialer som kan frigöras om man har en större kropp att ösa ur, en bredare kompetensbas och en mer mångfacetterad verksamhet under samma tak, så att säga.

– Det viktigaste är att det på enkelt och tydligt sätt både för institutionsförträdarna och för oss som finansiärer/beställare hittar bra och tydliga styrningsmöjligheter, säger Joakim Kärnborg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista