Östergötland

Skärpt straff för 45-åring som fick unga flickor att posera

1:00 min

Straffet har skärpts för den 45-årige man som fått ett 20-tal unga flickor att posera framför webbkamera, bland annat två flickor från Östergötland. Mannen dömdes till två års fängelse av Örebro tingsrätt, men åklagaren Pia Åsberg överklagade och i dag dömde hovrätten honom till fängelse i tre år och sex månader.

Mannen har ända sedan han greps i våras hävdat att han är oskyldig och att hans dator måste ha blivit fjärrstyrd - men det tror inte hovrätten på. Och tingsrättens straff i höstas på två års fängelse är inte tillräckligt tycker hovrätten, och skärper straffet till tre och ett halvt års fängelse.

Mannen döms för att ha försökt få sammanlagt ett tjugotal unga flickor mellan11 och 14 år gamla, att posera nakna för honom i sina webbkameror. Hans hot om att han annars skulle publicera manipulerade nakenbilder är enligt hovrätten något som hos dom allra flesta väcker starka obehagskänslor och för ett barn under femton år kan konsekvenserna vara omöjliga att överblicka.

När det gäller mannens kontakter med en 13-årig flicka från Kumla skriver hovrätten att han i det närmaste förföljde henne under fyra dagars tid. Trots att hon vädjade till mannen, och hotade att ta sitt liv, så fortsatte mannen ändå, tills hon tog sitt liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista