Arkivbild. Foto: Sofia Strindvall/Sveriges Radio
Östergötland

Sonen blev hotad men skolan reagerade inte

1:31 min

Annikas son blev hotad i skolan, men ledningen tog det inte på allvar. Nu utreder Skolinspektionen ärendet.

Igår berättade vi att antalet anmälningar till skolinspektionen om kränkande behandling i östgötska skolor ökar. En av dom i länet som förra året anmälde sitt barns skola är Annika. När hennes son kände sig i kränkt i skolan, menade rektorn att han själv var en del i problemet.

-- Det har sedan klassen började i augusti varit stökigt och oroligt. Sedan upptäckte vi på vår son att han fick ett förändrat beteende hemma och det var då vi började fundera på hur det var i skolan, säger Annika som egentligen heter något annat.

Till slut lyckades Annika få sin son att berätta. Berätta att han blev hotad, sparkad och jagad i sin skola i Motala Kommun. Men eftersom rektorn inte tyckte att det rörde sig om att pojken blev kränkt, så gjordes ingen anmälan till kommunen. I stället gjorde Annika själv en anmälan till Skolinspektionen.

-- Vi fick inget gehör. Det hände ingenting. Man tog det inte på allvar.

Fallet är nu under utredning. Rektorn är idag inte kvar på skolan och vill inte heller kommentera ärendet. Rektorn skriver dock ett yttrande till skolinspektionen att kommunen inte informerades om pojkens situation eftersom skolan inte upplevde att kränkningarna var riktade specifikt mot honom. Man menar att Annikas son själv var en del i konflikterna inom klassen och hade svårt med den sociala biten i skolan.

-- Ingen av de här sakerna skulle få ske på arbetsplats för vuxna. Men när det är barn som skadar och hotar andra barn verkar det på något sätt inte lika viktigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista