Söderköping

Oro i Söderköping över minskade kunskaper hos elever

Barn- och utbildningschefen: "Det är oroväckande att kunskapsresultaten sjunker i alla ämnen"
1:41 min

Det mest bekymmersamma är att kunskapsresultaten sjunker och att skillnaden mellan pojkars och flickors resultat ökar. Det säger Per-Arne Sterner, barn- och utbildningschef i Söderköping, med anledning av Skolinspektionens kritik mot kommunala skolor i Söderköping.

– Att kunskapsresultaten sjunker i alla ämnen, det är ju klart att det är oroväckande, säger Per-Arne Sterner.

Skolinspektionens kritik mot Söderköping gäller förutom resultaten, också bristande rutiner i arbetet med att motverka kränkningar, barngruppernas storlek i förskolan och att kommunens kvalitetsarbete i skolan även ska omfatta fritidshem, särskolan och vuxenutbildningen.

När det gäller skolresultaten så har Söderköpings kommun fokuserat på att räta upp situationen, som man känner till sedan tidigare. Men skillnaderna mellan tjejer och killar växer och blev större under 2013. Frågan är vad man ska göra åt det, funderar Per-Arne Sterner.

– Är det så att pojkar till exempelvis bygger upp någon form attityd där det handlar om att inte plugga, till exempel kan det vara en fråga? Kan det handla om lärares attityder till pojkar respektive flickor? Har vi undervisningsformer som gör att flickor lättare kan ta till sig kunskaper. Det finns otroligt många frågor och jag har nog egentligen inga svar. Men jag tror att det är viktigt att vi fokuserar på det här.

Per-Arne Sterner säger att i sin muntliga redovisning sade Skolinspektionen att Söderköping är en väl fungerande skolkommun.

– Det är glädjande, men det är också viktigt att se att det finns saker vi behöver förbättra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".