Maria Hofvendahl Svensson funderar på att testa alternativa drivmedel på sin gård. Foto: Linnéa Mattisson/Sveriges Radio
Östergötland

"Fossilfritt lantbruk lönsamt i längden"

1:25 min

Ett jordbruk helt fritt från fossila bränslen är inte bara möjligt - det är lönsamt också. Det är i alla fall budskapet från tre östgötska bönder som reser runt i landet för att övertyga kollegor om möjligheterna med fossilfria gårdar.

– Dels så är det ju en bra miljöinsats, säger David Varverud, som driver sin gård i princip helt fossilfritt, Dels så är det faktiskt inte dyrare att använda träflis, pellets och RME. Och den prisutveckling som vi kommer att få se på fossila bränslen framöver kommer att göra att den om ställningen vi gör idag blir rent lönsam i framtiden.

RME, som har haft en stor roll i de östgötska gårdarnas omställning, är ett drivmedel som framställs av rapsolja, Och David Varverud framhåller att förutom att det är förnyelsebart så ökar det också efterfrågan på det lantbrukarna själva säljer - raps. Det kräver heller inga stora investeringar för att gå från vanlig diesel till RME eller biodiesel som det kallas.

Dessutom har de slutat driva spannmålstorkarna med olja och gått över till flis eller pellets, och jobbar på att använda mer miljövänlig gödning.

Maria Hofvendahl Svensson driver jordbruk på Lyngby gård i Everöd utanför Kristianstad. Hon berättar att de redan har satsat på vindkraft och har planer på solenergi, men efter at ha hört David Varverud berätta blev hon intresserad av att prova att köra jordbruksmaskinerna på RME.

– Som lantbrukare måst man tänka långsiktigt och hållbart. Vi blir ofta felaktigt utpekade som miljöbovar, och här kan vi kanske gå före och visa att lantbruket tar ansvar för det här med energin, säger Maria Hofvendahl Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista