Foto: Scanpix
Söderköping

Rekordstora vindkraftverk planeras mellan Söderköping och Valdemarsvik

1:31 min

Snart fattar länsstyrelsen beslut kring en vindkraftspark där de planerade verken kommer att vara bland de högsta i södra Sverige. Det är företaget Söderköpings vind som vill bygga 24 vindkraftverk i ett område mellan Söderköping och Valdemarsvik.

– Det är en stor park, och den är också utbredd och ligger i två kommuner, säger Annika Arvidsson Rosén som är byrådirektör på miljöskyddsenheten på länsstyrelsen.

Totalt vill företaget bygga 24 vindkraftverk som vardera kommer att ha en totalhöjd på 220 meter. Om projektet blir verklighet kommer parken vara en av de större vindkraftparkerna i Östergötland och höjden på veken är också mycket ovanligt i Sverige, enligt Annika Arvidsson Rosén.

– I södra Sverige har vi bara en park i Vetlanda kommun som är rest och som kommer i närheten av det här. De verken är 180 meter höga.

Men trots omfattning och storlek på vindkraften har det inte väckt så stor uppmärksamhet, debatt eller diskussioner i de berörda kommunerna. Något som också avspeglar sig på de få yttranden som har kommit in från almänheten.

– Man kan säga att intresset inte är så stort med tanke på hur stora vindkraften kommer att vara, säger Annika Arvidsson Rosén.

En förklaring till den till synes tysta processen kan vara att det är förhållandevis få människor som bor i närheten av det berörda området.

Men planerna har inte passerat de boende helt obemärkt. Genom en namninsamling lyckades boende i närheten där ett av verken skulle byggas, lyckats övertala företaget att stryka just det vindkraftverket.

Lars Hammarström, som tog initiativ till den namninsamlingen, hoppas att boende i området engagerar sig mer i frågan innan ett beslut fattas.

– Det vore bra om folk yttrar sig nu innan det byggs och innan beslutet fattas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista