Toverums avfallsanläggning. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Valdemarsvik

Möte mellan de boende och kommunen om Toverumstippen

I dag pågår förhandlingar mellan Valdemarsviks kommun och boende kring Toverum om framtiden för Toverumstippen. De boende har ju tidigare stoppat kommunens transporter av avfall från Gusums bruk.

Det var i mitten av januari som boende intill Toverumstippen stoppade kommunens fraktande av förorenat avfall från Gusums bruk till den gamla tippen i Toverum. Dessutom har ett 60-tal boende i december överklagat länsstyrelsens beslut till Mark- och miljödomstolen om att låta kommunen lägga avfallet på platsen.

De boende är oroliga över att avfallet på sikt ska förorena dricksvattnet i området och att deras huspriser ska sjunka. En oberoende konsult har anlitats av de boende och betalats av kommunen. Konsulten anser att kommunens dumpning strider mot lagstiftningen, men kommunen vill fortsätta lägga avfallet på tippen och just nu sitter fastighetsägare och kommunen i förhandlingar om tippens framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista