Östergötland

Tuff vardag för modersmålslärare som får springa mellan många skolor

1:23 min

Sena lektioner utanför ordinarie skoldag som ger trötta elever och dålig kontakt med andra lärare. Det är vardag för många modersmålslärare som helt enkelt känner sig bortprioriterade av skolan. Det visar en ny studie från Linköpings universitet.

Genom intervjuer med fem modersmålslärare i fem olika språk, har en studie som genomförts av en student på Linköpings universitet försökt ta reda på hur arbetsvillkoren ser ut för lärare i modersmål. Och resultatet pekar på en rad problem med hur modersmålsundervisningen är organiserad i dag. Detta trots att både forskning och Skolverket är överens om att god kunskap i sitt modersmål är viktig för barns inlärningsförmåga.

Ett av problemen som nämns är att de flesta skolorna väljer att schemalägga modersmålsundervisningen efter den ordinarie skoltiden. Det innebär bland annat att de som undervisar i modersmål ofta på kort tid får stressa mellan flera olika skolor, får undervisa trötta elever och sällan får möjligheten att träffa andra lärare på skolorna.

– En vanlig arbetsdag börjar alltid med en massa resande, man förflyttar sig mellan olika skolor. Man kommer inte till arbetsplatsen utan man kommer till en skola där man jobbar någon timme innan man springer till nästa, säger läraren Roberto Gonzales som undervisar på sammanlagt sju olika skolor.

Roberto Gonzales säger att det problem som framför allt drabbar undervisningen. 

– Vår kapacitet utnyttjas inte till hundra procent eftersom vi är så marginaliserade hela tiden.

Roberto Gonzales menar också att som modersmålslärare känner man sig lite utanför.

– Man får aldrig några riktiga kontaker, det blir bara tillfälliga, det är en ofredstillställelse, man är inte en del av helheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista