Motala

Höga halter av uran i torven på Skallemossen riskerar stoppa vidare brytning

1:18 min

Höga halter av uran har hittats i den torv som bryts på Skallemossen mellan Motala och Askersund. Naturvårdsverket kräver därför ytterligare miljökontroller innan brytningen av torv får fortsätta i området.

Torvbrytning på Skallemossen har pågått i över 20 år men när tillståndet nu löpt ut så väljer Naturvårdsverket att kräva ytterligare miljökontroller innan brytningen får fortsätta. 

Linn Åkesson jurist på Naturvårdsverket säger att det vid mätningar har uppmärksammats på höga halter av uran i torven från Skallemossen och innan nya ordentliga mätningar är gjorda så vill inte Naturvårdsverket ge tillstånd för en ny period av torvbrytning.

Skallemossen - på gränsen mellan kommunerna Askersund och Motala har varit en plats där brytning av torv för förbränning har pågått i över 20 år. I slutet av nittiotalet var protesterna mot torvbrytningen omfattande men brytningen har efter giltiga tillstånd fått fortsätta.

Vid årsskiftet löpte den koncession som finns för brytningen ut men länsstyrelsen i Örebro valde då att förlänga tillståndet.

Ett beslut som nu har överklagats av Naturvårdsverket eftersom man är orolig för höga halter av uran i torven, ett miljöproblem som kan stoppa fortsatt brytning.

Linn Åkesson, jurist på Naturvårdsverket säger att det nu blir upp till regeringen att avgöra frågan men att verket hoppas på ett besked om nya mätningar som kan klarlägga om halten av uran i torven är för hög eller ej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista