Linköping

Nu krävs snabba beslut om Ostlänkens dragning

Hör både Muharrem Demirok (C) och Paul Lindvall (M) om Ostlänkens dragning.
1:26 min

På fredagen kom Trafikverkets utredning som ger fyra olika alternativ på hur snabbjärnvägen Ostlänken kan dras genom Linköping och nu väntar en intensiv period för Linköpings politiker. Den 25 februari ska man i kommunfullmäktige bestämma vilket förslag man står bakom.

Kommunalrådet Muharrem Demirok (C) säger att kommunens ställningstagande kommer att få en jättestor påverkan på hur Linköping kan utvecklas:

– Får vi inte med stadsbyggnadsperspektivet så har vi begått ett fruktamsvärt misstag. Effekterna kommer vi få leva med inte bara i 50 år utan kanske i 500 år, konstaterar Demirok.

Kommunstyrelsens ordförande Paul Lindvall (M) säger att det bara är två av alternativen av dragningen av snabbjärnvägen Ostlänken genom Linköping som är realistiska, antingen det broalternativ där både södra stambanan och Ostlänken går till Glyttinge eller att båda banorna går i tunnel:

– Det känns så när man tittar på underlaget, nu får vi diskutera det här i kommunledningen, säger Lindvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".