Östergötland

Det blir ett regionalt scenkonstbolag

Det kommer att bli ett regionalt scenkonstbolag för Östgötateatern, Norrköpings Symfoniorkester och Östgötamusiken. Landstinget i Östergötland, Linköpings kommun och Norrköpings kommun anser att det finns övervägande fördelar med att bilda ett gemensamt bolag.

I april ska respektive fullmäktige fatta beslut och enligt inriktningen ska bolaget bildas den 1 januari 2015.

En tidigare utredningen gjord av de berörda kom fram till att det inte finns några ekonomiska eller administrativa vinster att göra på att slå ihop verksamheterna i ett bolag, men en ny utredning gjord av tjänstemän nu gjorde en annan analys.

– Med ett gemensamt scenkonstbolag vill vi förbättra styrningen och samordningen och skapa en tydligare relation mellan institutionerna och oss som ägare, kommenterar landstingsstyrelsens ordförande Marie Morell (M).

- Efter en första genomläsning av förslaget ser vi att flera av de punkter, som vi i vår utredning pekade på som grundläggande, antingen inte alls har beaktats eller skjutits fram till en senare del av processen, då det formella beslutet om bolag redan kommer att ha fattats, skriver cheferna för de tre verksamheterna i en gemensam kommenterar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista