1 av 2
Åsgatan i Linköping idag. I området låg det blommor och stod tända ljus länge efter dubbelmordet här år 2004.
2 av 2
Stiftsadjunkt Mats Sverker i Linköpings stift. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Linköping

Minnesplatser en bra trend enligt Svenska kyrkan

1:29 min

Ljus och blommor till minne av omkomna på olyckplatser som i Ljungsbro nu och efter dubbelmordet på Åsgatan år 2004 är en trend som börjat visa sig allt mer i Sverige. Även permanenta minnesplatser växer fram. Något man i Svenska kyrkan inte har något emot.

Vid Åsgatan i Linköping fanns blommor och ljus lång tid efter dubbelmordet där år 2004.

– Nästan hela gräsmattan var full med blommor och ljus länge efteråt, berättar Anders Ahlinder som bor i området.

Han säger att det låg kvar i månader och att det när de rensats bort senare kom nya blommor och ljus hela tiden.

I Ljungsbro diskuteras hur man ska göra med minnesplatsen där efter dubbelmordet i november förra året och åsikterna är delade, vilket vi berättat om tidigare. Anders Ahlinder på Åsgatan anser att den som känner tröst vid minnesplatsen i Ljungsbro och vill visa sin aktning där ska få göra det. 

I Svenska kyrkan har man inget emot även permanenta minnesplatser för omkomna utanför kyrkans område till exempel på en olyckplats. Såna minnesplatser är mycket vanliga utomlands och finns även i Sverige.

Men stiftsadjunkt Mats Sverker på Linköpings stift tycker ändå att det är en sak att gå till en grav och en annan sak att gå till en minnesplats.

– Det är en annan typ av fokus, tror jag. Kanske mer på händelsen än på personerna. Man vill lära sig av dem för att inte upprepa händelsen, säger han bland annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista