Toverums avfallsanläggning. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
Valdemarsvik

Skarp kritik mot att fortsätta dumpa på Toverumstippen

1:29 min

Valdemarsviks kommuns beslut att fortsätta lägga schaktmassor från saneringen vid Gusums bruk på Toverumstippen får nu stark kritik. Per Lindqvist, VD i miljöteknikföretaget European Wenture Group, företräder en av markägarna anser att agerandet i frågan är både olagligt och skrämmande.

När det blev känt för de boende i området kring Toverumstippen att kommunen lade de förorenade saneringsmassorna från området kring Gusums bruk på soptippen blev protesterna starka. I början av året ställde man sig framför lastbilarna som fraktade saneringsmassorna och stoppade lasterna.

Per Lindqvist säger att det finns stora risker med att lägga saneringsmassorna på soptippen:

– Det här beslutet man har fattat nu, det är ett sätt att sätta miljölagstiftningen ur spel, när man kan hitta kryphål att deponera farligt avfall på en deponi som knappt klarar kraven för vanligt avfall.

Efter protesterna stoppade kommunen tillfälligt deponeringen av avfallsmassorna på tippen, men trots att en utomstående konsult sagt att deponeringen av avfallet strider mot lagen, väljer nu Valdemarsviks kommun att göra en annan bedömning. Och nu fortsätter alltså deponeringen.

– Det här är ju i våra ögon sett en tickande bomb, så är det ju bara, konstaterar Per Lindqvist.

Han är även är starkt kritisk till framför allt länsstyrelsen som godkänt deponeringen av saneringsmassorna:

– Hade det här varit i ett annat län så hade det inte varit okej. Den frågan har vi ställt till länsstyrelsen i Östergötland hur man kan tycka att det är okej att göra så här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista