Whirlpools flytt från Norrköping står bakom en stor del av varslen under januari. Foto: Jimmy Calmerberg/Sveriges Radio
Östergötland

Många varsel i länet i början av året ger höga siffror

Under januari varslades nästan 700 personer om uppsägning i Östergötland, och majoriteten av varslen lades i Norrköping. Det rör sig om 500 fler varsel jämfört med januari förra året och över 400 av de varslade återfinns inom tillverkningsindustrin.

Arbetslösheten i Östergötland är annars lägre i januari i år jämfört med januari förra året, både totalt och bland ungdomar, det här visar nya siffror från Arbetsförmedlingen.

I januari var 21 380 personer inskrivna arbetslösa i Östergötland, vilket är 570 färre jämfört med januari 2013. Jämfört med förra året är arbetslösheten lägre i alla kommuner utom Finspång, Söderköping och Norrköping där den har stigit.

Nästan 3 100 lediga platser anmäldes till Arbetsförmedlingen i länet under januari. Av dessa var 400 stycken sommarjobb, och många fler ferieplatser och semestervikariat kommer att anmälas under de närmaste månaderna.

– Nu börjar sommarjobben komma in vilket ger många ungdomar möjlighet att hitta ett jobb, säger Birgitta Tegidius, arbetsförmedlingschef i Motala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".