Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Finspång

"Det ska bli intressant att följa hockeyn"

1:33 min

På äldreboendet Storängsgården i Finspång sitter nu boende framför tv:n och följer OS i Sotji, något som inte hade varit möjligt om inte 94-årige Nils Fredriksson gripit in. 

P4 Östergötland rapporterade tidigare om att 94-årige Nils Fredriksson i Finspång tyckte att hans bror och alla andra på kommunens äldreboenden borde kunna få se OS. Han lämnade in ett medborgarförslag till kommunen, som då skaffade de kanaler som behövs för att kunna se spelen i Sotji. Nu när OS har börjat besökte vår reporter äldreboendet Storängsgården i Finspång.

– De tycker att det är väldigt kul. Många äldre är ju idrottsintresserade, säger Catrin Henriksson, undersköterska på äldreboendet Storängsgården.

På Storängsgården i Finspång tittar de äldre på skidskytte och hejar på Sverige. Men det hade inte varit möjligt om inte Nils Fredriksson skrivit ett medborgarförslag till kommunen och bett om att äldreboendena ska visa OS, som numera inte kan ses i Sveriges television.

Medieintresset för 94-årige Nils medborgarförslag var stort och häromveckan kom beskedet - kommunen fixar kanalerna som behövs. Curt Winberg bor på Storängsgården och kollar mycket på OS just nu.

– Det är kul. Vi är många som sitter och tittar. Det ska bli intressant att följa hockeyn sen, säger Curt Winberg

Efter att problematiken uppmärksammades i Finspång, har P4 Östergötland frågat länets kommuner om OS-kanalerna finns på deras äldre- och LSS-boenden. Alla som har svarat säger att kanalerna finns, med undantag för vissa boenden i Linköping och Kinda kommun.

Curt Winberg på Storängsgården är glad över att nu kunna se spelen, men hade ändå önskat att det fortfarande visades i SVT.

– Jag tycker att det ska gå på ettan, för då når det mer folk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista