Polisens presstalesman Erik Thulin, kammaråklagare Kajsa Malmström och förundersökningsledare kommissarie Gunilla Broman. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio.
Dubbelmordet i Ljungsbro

Åklagaren: "Det är tveklöst gärningar som bör ge livstids fängelse"

19 min

Idag åtalas den 34-årige man som är misstänkt för dubbelmordet i Ljungsbro. Åklagaren säger att hon tänker yrka på  fängelse, men att hänsyn ska tas till det psykiska tillstånd mannen befann sig i när morden begicks, vilket kan påverka straffets längd.

Den misstänkte gärningsmannen åtalas för bland annat mord, mordförsök och olaga frihetsberövande.

Enligt åtalet ska 34-åringen ha brutit sig in i en villa i Ljungsbro och med våld ha tvingat med sig två pojkar, 14 och 15 år gamla, ner i husets källare. Han ska ha tejpat deras handleder och ansikte.

När de upptäcks av de boende i huset får 34-åringen med sig en av pojkarna ut på gatan där han misshandlar pojken, troligen med två olika metallrör. Pojken dör av sina skador.

Ett grannpar, en man och en kvinna, kommer till undsättning och då ger sig 34-åringen på kvinnan och dödar även henne genom flera slag med ett järnrör mot huvudet.

Även den manliga grannen blir slagen med järnröret, men en tredje person som kommer till platsen ingriper och tillsammans lyckas de övermanna och avväpna 34-åringen.

Gärningsmannen tar sig loss, försvinner från platsen, men grips en stund senare av polisen en bit därifrån.

Enligt ett rättspsykiatriskt utlåtande var 34-åringen allvarligt psykiskt störd vid händelsen, men är det inte längre. Han kan därmed dömas till fängelse.

Mannen har tidigare erkänt, men sagt att han bara har fragmentariska minnen av det som hände.

Dubbelmordet bör leda till livstids fängelse. Det menar kammaråklagare Kajsa Malmström.

– Nu när jag har läst förundersökningen så menar ju jag att det här handlar om gärningar där tveklöst straffvärdet är livstids fängelse, sen måste man se vad som händer under rättegången, om det framkommer andra uppgifter, säger kammaråklagare Kajsa Malmström.

Dagen innan morden ska 34-åringen själv ha tagit kontakt med polisen genom ett telefonsamtal där han gav uttryck för behov av hjälp. Enligt Kajsa Malmström vet man inte exakt vad mannen ville.

– Det är lite oklart varför han behöver hjälp, dels pratar han om att hans pass eller id-kort skulle vara spärrat och dels att han har skulder som vill ha hjälp med och då förklarar polisen att de är inget som polisen kan göra.

– Han nämner inte i det samtalet något som gör att man får anledning att tro att något sådant här skulle hända, säger Kajsa Malmström.

I de förhör som har genomförts med mannen har han inte kunnat ge en heltäckande bild av vad som egentligen hände, säger Kajsa Malmström.

– Han har inte sagt så mycket i förhör, han menar att han inte minns så mycket. Han säger sig ha gjort vissa minnesbilder, men vi har inte fått en sammanhängande berättelse från honom, säger Kajsa Malmström.

Rättegången inleds den 25 februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista