1 av 2
Brobyggare Redwan Abdi Haybe på träffpunkten i tingshuset i Kisa. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 2
Sahina Matar, handledare, och Abshiro Yussuf i Kisa. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Kinda

Arbete för integration i Kinda står inför förändring

1:44 min

Kinda är den kommun i länet som tog emot flest flyktingar och anhöriginvandrare förra året räknat per invånare. Men till månadsskiftet kan det vara slut med kommunens integrationsprojekt, kallat På Gång. Idag ska politikerna besluta om framtiden.

På Gång ska hjälpa flyktingarna i Kinda att finna sig tillrätta och att hitta ett jobb. Handledare och brobyggare Redwan Abdi Haybe i Kinda kommun hoppas att verksamheten blir kvar i någon form.

– Annars blir det tråkigt eftersom det är många som tar del i det här projektet. Jag vet inte var de hamnar, den här gruppen, om inte På Gång finns, säger han. 

Kinda tog emot 94 flyktingar förra året. Totalt kom drygt 2 000 flyktingar till länet. Redwan Abdi Haybe som själv flyttade till Kinda för några år sedan vittnar om att antalet invandrare i kommunen har ökat kraftigt på senare tid, bland annat genom anhöriginvandring från Somalia. Men kulturkrockarna i Kinda har varit få, säger han.

I det gamla tingshuset i Kisa är det verkstad och kafé och här träffas invandrare och andra Kindabor i olika åldrar för att fika, tillverka prydnadssaker och umgås.

Och i en lokal intill torget i Kisa träffas en grupp kvinnor för att tillverka smycken. Ifrah Abshir från Somalia pratar gärna svenska och säger att hon tycker det är bra i Sverige och Kisa. Men lite kallt just nu.

– Kläder, kläder mycket kläder - tröja, strumpor, skor. Men jag är glad att vara i Sverige. Jag, min man och mina barn bor tillsammans. Inget krig, det är fred. Det är ett bra liv, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista