Jenny Sundberg med dottern Juno är en av dem som drabbas. Foto: Marie-Louise Kristensson/Sveriges Radio.
Norrköping

Svårt få förskoleplats i närheten av där man bor

1:38 min

Just nu är läget tufft för föräldrar i Norrköping som behöver förskoleplats till hösten. Det här beror både på stora barnkullar och stor inflyttning, säger man från kommunens sida, och i nuläget är det få som får sitt första- eller andrahandval av förskola beviljat.

Vi har träffat Jenny Sundberg, vars dotter Juno är sju månader och behöver en förskoleplats till hösten. Men det ser alltså mörkt ut att få en plats i närheten, speciellt om man bor i områden där det bor många småbarnsfamiljer.

- Vi har ju önskat två olika dagis och som det ser ut nu så verkar det ju inte säkert att vi kommer att få något av dem, utan att vi kommer att få åka en bit. Jag tänker på familjer som inte har bil och inte har samma möjlighet att ta sig lika enkelt som vi kan, konstaterar Jenny.

Kenneth Holmberg, som är sakkunnig i förkolefrågor på utbildningskontoret i Norrköpings kommun, bekräftar bilden:

-  Ja, just nu är läget ansträngt men vi har ambitionen att alla ska kunna erbjudas en förskoleplats inom den stipulerade tiden fyra månader. Men det kan absolut vara så att man kommer kunna få en plats längre bort och inte varken sitt första - eller andrahandsval.

Och Jenny Sundberg känner en viss oro, främst över att inte veta något alls om förskolan man får en plats på:

- Vi var väldigt noga med att gå runt och titta, och om man inte får sitt första- eller andrahandsval utan får ett dagis som ligger någon helt annanstans, så vet man ju ingenting om det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista