1 av 2
Gamla Rådstugan säljs av Norrköpings kommun till Henry Ståhl. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
2 av 2
Peter Karlström, vd Henry Ståhl fastigheter, och Bengt Cete (MP) på innergården av Gamla Rådstugan i Norrköping. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Norrköping

Norrköpings kommun säljer Gamla Rådstugan

1:35 min

Nu ska det bli mer liv och rörelse vid Gamla torget i Norrköping. Kommunen vill sälja fastigheten Gamla Rådstugan till fastighetsbolaget Henry Ståhl och tanken att binda samman citykärnan med Knäppingsborg och Skvallertorget via det här kvarteret.

Fastighetsbolaget får betala 16,7 miljoner kronor för det 2200 kvadratmeter stora huset som Kriminalvården idag hyr av Norrköpings kommun. Det hyresavtalet går ut vid årsskiftet, men redan den 1 maj är tanken att det blir en ny fastighetsägare till Gamla Rådstugan.

Norrköpings kommun har inte fört några samtal med andra intressenter utan har valt att vända sig direkt till Ståhls som sedan tidigare har satsat på att göra om Knäppingsborg som ligger precis intill.

Det här är en historisk mark där handeln har varit en viktigt del av området. Fastigheten är byggnadsminnesmärkt och ombyggnader kommer att göras i samråd med länsstyrelsen och kan tidigast komma igång under 2015. Kommunfullmäktige ska ta beslut om försäljningen senare i vår.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista